roel

Roel Swanenberg (1978) is performer, acteur, regisseur, docent en trotse vader van twee. Hij werd geboren in Nederland en verhuisde op 11-jarige leeftijd naar België. In 2000 behaalde hij een Master in de Audiovisuele Kunsten en zijn lerarendiploma aan de KHLim in Genk (B). Vervolgens studeerde hij af als Acteur aan de Toneelacademie Maastricht (NL).

Na zijn opleidingen is hij zich blijven verdiepen. Hij heeft fysiek theater getraind bij Teatr Novogo Fronta (CZ), Viewpoints en Suzuki bij SITI Company in New York, Parijs en Nederland en heeft het ‘Six Viewpoints and Floor Barre Teacher Training-accreditatieprogramma’ van Mary Overlie gevolgd bij ImPulsTanz in Wenen (AT).

Samen met Wanda Eyckerman richtte hij ‘kinderenvandevilla’ op om hun artistieke behoeften te ondersteunen, waaronder: optredens voor alle leeftijden in theaters en locatiespecifiek, het faciliteren van workshops en vrij werk.

Naast het werk met zijn eigen gezelschap heeft hij samengewerkt met o.a.: Martin Butler, Mary Overlie, Lotte van den Berg, Adriaan Van Aken, Tuning People, Artemis, Het Zuidelijk Toneel, Het Toneelhuis, KETNET en Het NieuwstedelijkDe Queeste.

Sinds 2006 is hij docent aan de LUCA School of Arts – campus C-mine (B), waar hij ‘Regie en Découpage’ & ‘Acteursregie’ geeft aan de studenten Televisie-Film.

In 2014 werd Leeghoofd geselecteerd voor Het Theaterfestival als een van de must see-voorstellingen van dat jaar. In 2008 ontving Roel de Kunstaanmoedigingsprijs van de stad Lommel (B). In 2005 won Roel het Straattheaterconcours Trefkunst in Leidschendam met zijn solovoorstelling Animal Farm gebaseerd op de roman van George Orwell.