kinderenvandevilla

April 2011, Roel Swanenberg en Wanda Eyckerman besluiten om naast het freelance werk als speler-makers, samen een VZW op te richten. Ze wonen in die tijd nog antikraak in een grote villa in Brasschaat, waar ze 5 jaar hebben gewoond met veel ruimte en inspiratie. Via de VZW kunnen ze projecten opzetten op hun eigen manier. Zowel gezamenlijke ideeën, als individuele plannen.

De moeder van een villagenoot liet op een dag een briefje achter op de keukentafel, gericht aan ‘de kinderen van de villa’. Vandaar. 

De voorstellingen van kinderenvandevilla zijn zelf ook vaak nauw verbonden met het persoonlijke leven van de makers. Andere vaste waarden zijn: de mensen waarmee samengewerkt wordt, de liefde voor locatietheater en de blijvende hang naar avontuur, improvisatie, variatie tijdens het toeren en spelen van een voorstelling. 

De uiteenlopende voorstellingen van kinderenvandevilla zijn niet met elkaar verbonden door aanpak, inhoud of vorm. De inhoud van een nieuwe voorstelling bepaalt het creatieproces. Zo ontstaat elke keer een nieuwe vorm van werken.

Ze onderstreepten alle dorpen in de klassieker Alleen op de Wereld van Hector Malot en reden met hun mobilehome deze dorpen als route, wat leidde tot de mobilhomevoorstelling Alleen op de Wereld, ze maakten Ronja de Roversdochter in het Zoniënwoud, de woordeloze voorstelling Mr & Mrs MurphyHEK met een tribune van strobalen, Wachten op Sinterklaas met de broer van Roel en Nova Zembla, vaar wel met publiek op de kade en de spelers aan boord van een oud kruidenierscheepje.

Ook de organisatie van een Intensieve Werkweek (Viewpoints training) voor mensen uit het veld behoren tot de werking van kinderenvandevilla vzw.