Trust

terug

Na een eerste bewerking door Adriaan Van Aken in 2007 van wat één van de meest originele liefdesverhalen ooit moet zijn, maakt de regisseur nu een nieuwe voorstelling op basis van de film, met een grote focus op de muzikaliteit van de tekst.

In ‘Trust’ van Hal Hartley, een cultfilm uit 1990, volg je het coming-of-ageverhaal van highschool girl Maria. Wanneer het ‘All American’ middelbare schoolmeisje – denk kauwgum en cheesy make-up… – haar ouders meldt dat ze afhaakt op school omdat ze zwanger is van haar vriendje (de onvermijdelijke ‘captain of the football team’) bezorgt ze haar vader een fatale hartaanval.

Op straat gezet door haar moeder en in de steek gelaten door haar vriendinnen, ontmoet ze Matthew, een enigmatische, kettingrokende computertechnicus die altijd een handgranaat op zak heeft – just in case! – en die ondanks zijn gevorderde leeftijd (hij loopt tegen de dertig), nog bij zijn vader woont.  Dankzij – of desondanks? – Matthew werpt Maria eerst haar volledige persoonlijkheid af om zich daarna in luttele weken te ontwikkelen van doorsnee schoolmeisje tot zelfstandige jonge vrouw. ‘Trust’ is het middenstuk van de New Jersey Trilogie van de Amerikaanse schrijver, regisseur en muzikant Hal Hartley – andere onderdelen zijn ‘The Unbelievable Truth’ en ‘Simple Men’.Typisch aan zijn werk is de kadans van de dialogen: in hoog tempo, zonder al te veel (psychologische) invoeling worden ze op het publiek afgevuurd als een extreme vorm van hardop denken. Zo komt er meer ruimte vrij voor muzikaliteit, maar tegelijkertijd ook voor fysiek spel: van een eenvoudige klap in het gezicht tot een metersdiepe vrije val.

Credits

origineel script
Hal Hartley

concept, tekstbewerking en regie
Adriaan Van Aken

regie
Roel Swanenberg

spel
Joëlle Francis, Lukas Bulteel, Simone Milsdochter, Aline Cornelissen & Tom Van Bauwel

muziek
Rudy Trouvé

dramaturgie
Els Theunis

scenografie
Saskia Louwaard

kostuum
Joëlle Meerbergen

lichtontwerp 
Seppe Brouckaert 

geluid
Stefan De Reese

productie
Het Nieuwstedelijk

deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid en Gallop Tax shelter